ALGEMENE VOORWAARDEN VAN HOLLAND HAAG B.V. EN WOKO GORDIJNATELIERS B.V.
1. Definities
1.1 Tenzij deze Algemene Voorwaarden uitdrukkelijk iets anders bepalen, hebben de volgende termen de volgende betekenis:
Aanbieding: de door Verkoper aan Koper uitgebrachte offerte en/of prijsopgave met betrekking tot de door Verkoper te leveren Producten;
Algemene Voorwaarden: de onderhavige algemene voorwaarden van Verkoper;
Koper: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon, handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf, met wie Verkoper een Overeenkomst aangaat dan wel met wie Verkoper onderhandelt over de totstandkoming van een Overeenkomst;
Overeenkomst: iedere overeenkomst die met betrekking tot te leveren Producten tot stand komt tussen Verkoper en Koper, elke wijziging daarvan, alsmede alle (rechts)handelingen ter voorbereiding en ter uitvoering van die Overeenkomst;
Partijen: Verkoper en Koper samen;
Producten: het door Verkoper te leveren product, waaronder gordijnen, vitrages, draperieën, blinds, woven bamboo en halfproducten (daaronder begrepen producten in onvolledige, incomplete of vermaakte vorm) alsmede accessoires met betrekking tot deze producten, alsook harde raamdecoratie (waaronder aluminium en houten jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen, plisségordijnen en screens), inclusief bijbehorende (vermaak)diensten en adviezen, zoals overeengekomen in de Overeenkomst;
Verkoper: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Holland Haag B.V., statutair gevestigd te Waddinxveen en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 29029127, dan wel de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Woko Gordijnateliers B.V., statutair gevestigd te Zwolle en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 05029833;
Werkzaamheden: alle werkzaamheden die Verkoper uitvoert in verband met de te leveren Producten.
2. Toepasselijkheid en uitleg
2.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op iedere Aanbieding en op iedere Overeenkomst tussen Verkoper en Koper, tenzij door de Partijen uitdrukkelijk en schriftelijk van deze Algemene Voorwaarden is afgeweken.
2.2 Eventuele (algemene) voorwaarden of bedingen van Koper zijn uitdrukkelijk niet van toepassing, tenzij vooraf schriftelijk en uitdrukkelijk anders wordt overeengekomen.
2.3 Deze Algemene Voorwaarden zijn ook van toepassing op opvolgende en toekomstige overeenkomsten tussen Partijen, ook indien daarbij niet naar deze Algemene Voorwaarden wordt verwezen.
2.4 Situaties die niet in deze Algemene Voorwaarden zijn geregeld en/of mogelijke onduidelijkheden over de uitleg of inhoud van de bepalingen in deze Algemene Voorwaarden, moeten worden uitgelegd naar de strekking en geest hiervan.
2.5 Indien enige bepaling uit deze Algemene Voorwaarden of de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk nietig, niet rechtsgeldig en/of niet afdwingbaar mocht zijn, dan zal dit geen enkel gevolg hebben voor de geldigheid van alle andere bepalingen van de Algemene Voorwaarden of Overeenkomst en zullen Partijen in overleg treden omtrent een vervangende bepaling die past binnen de strekking en geest van deze Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst.
3. Aanbieding
3.1 Tenzij in de Aanbieding anders bepaald, zijn Aanbiedingen steeds vrijblijvend, gebaseerd op de uitvoering van de Overeenkomst onder normale omstandigheden, en kunnen Aanbiedingen altijd door Verkoper worden gewijzigd of worden herroepen tot een (1) werkdag nadat de aanvaarding hiervan Verkoper heeft bereikt.
3.2 Tenzij anders bepaald, is de Aanbieding geldig gedurende dertig (30) dagen vanaf de datum van de Aanbieding. Het aanbod in de Aanbieding vervalt als het niet binnen deze aanvaardingstermijn volledig en zonder voorbehoud wordt aanvaard.
3.3 Afbeeldingen, specificaties en andere gegevens in of bij de Aanbieding zijn indicatief en kunnen voor Koper geen aanleiding zijn voor een vordering tot schadevergoeding en/of gehele of gedeeltelijke ontbinding van de Overeenkomst.
3.4 De in de Aanbieding genoemde prijzen zijn in euro’s en, tenzij anders aangegeven, exclusief omzetbelasting, heffingen en belastingen van overheidswege, reis- en verblijfskosten, verpakkings-, opslag- of transportkosten en/of overige handling- en administratieve kosten.
3.5 De Aanbieding is gebaseerd op de prijs van materialen, loonhoogten, sociale en fiscale lasten, zoals die gelden op de datum van de Aanbieding. Verkoper behoudt zich het recht voor een stijging van deze kosten door te berekenen aan Koper.
4. Totstandkoming Overeenkomst
4.1 Een Overeenkomst komt eerst tot stand indien en zodra Verkoper Koper schriftelijk de – al dan niet afwijkende – aanvaarding van de Aanbieding heeft bevestigd. Een Overeenkomst komt tevens tot stand zodra Verkoper uitvoering aan de Werkzaamheden geeft.
4.2 Voor Werkzaamheden van Verkoper waarvoor geen schriftelijke Aanbieding of opdrachtbevestiging is gemaakt, geldt de factuur of afleverbon als opdrachtbevestiging, die in dat geval wordt geacht de Overeenkomst juist en volledig weer te geven.
4.3 Indien zich na de totstandkoming van een Overeenkomst omstandigheden voordoen die Verkoper bij het tot stand komen van de Overeenkomst niet bekend waren, maar welke tot gevolg hebben dat van Verkoper redelijkerwijs niet gevergd kan worden dat zij de Overeenkomst ongewijzigd nakomt, dan heeft Verkoper het recht te vorderen dat de inhoud van de Overeenkomst zodanig wordt gewijzigd dat (een economisch rendabele) uitvoering redelijkerwijs mogelijk blijft.
5. Algemene adviezen en verstrekte informatie en materialen
5.1 Verkoper aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid, van welke aard ook, voor eventuele, vrijblijvende adviezen, tekeningen, berekeningen, ontwerpen, en (voorgestelde) materialen en/of producten. Koper vrijwaart Verkoper voor elke aanspraak van derden met betrekking tot het gebruik door Koper van dergelijke adviezen, e.d.
5.2 Koper garandeert dat door haar te verstrekken inlichtingen en gegevens juist en volledig zijn. Verkoper is niet aansprakelijk voor schade die (mede) is veroorzaakt door of (mede) het gevolg is van uitgebleven, niet-tijdige, foutieve en/of onvolledige informatieverstrekking door Koper.
5.3 Verkoper aanvaardt nimmer enige verantwoordelijkheid voor materialen, producten en/of onderdelen die door Koper zelf ter beschikking zijn gesteld; voor Verkoper geldt hier geen schouwplicht. Koper is steeds volledig aansprakelijk voor eventuele schade aan, dan wel verband houdende met het gebruik van door Koper beschikbaar gestelde hulpmiddelen.
6. Leveringstermijn, verzending en annulering
6.1 De leveringstermijnen van Verkoper worden bij benadering vastgesteld en zijn – tenzij schriftelijk anders overeengekomen – nooit fatale termijnen, en overschrijding daarvan geven Koper derhalve nimmer recht op schadevergoeding of op (partiële) ontbinding van de Overeenkomst. De leveringstermijn gaat in wanneer over alle details van de Producten overeenstemming is bereikt en nadat alle voor de uitvoering van de Werkzaamheden benodigde gegevens en materialen en te bewerken zaken in het bezit zijn van Verkoper. Een overeengekomen leveringstermijn gaat tevens niet eerder in dan nadat Verkoper een gevraagde aanbetaling of eerste termijn heeft ontvangen, dan wel nadat Koper verlangde zekerheid heeft verstrekt. Bij de overschrijding van een overeengekomen fatale leveringstermijn moet Koper Verkoper eerst schriftelijk in gebreke stellen.
6.2 In geval van meerwerk als bedoeld in artikel 8, komt de oorspronkelijke leveringstermijn te vervallen.
6.3 Levering wordt geacht te hebben plaats gevonden:
a. indien de Producten door of namens Koper worden afgehaald; door de in ontvangstname van de Producten;
b. bij verzending door tussenkomst van een beroepsvervoerder; door de overdracht van de Producten aan die vervoerder (‘Ex Works’);
c. bij verzending door een vervoermiddel van Verkoper; door de aflevering aan het door Koper opgegeven adres.
6.4 Koper draagt steeds de kosten van verzending en eventuele retourzendingen, tenzij daarover schriftelijk andere afspraken worden gemaakt. Op uitdrukkelijk en schriftelijk verzoek van Koper zal Verkoper de verzending op kosten van Koper op een gebruikelijke manier verzekeren.
6.5 Als Koper weigert de zaken af te nemen of nalatig is met het verstrekken van de benodigde informatie of instructies, dan zullen de Producten door Verkoper voor rekening en risico van Koper worden opgeslagen.
6.6 Verkoper mag de Producten in delen leveren. Als de Producten in delen worden geleverd, mag Verkoper elk deel afzonderlijk factureren.
6.7 Annulering van de Overeenkomst door Koper is uitsluitend mogelijk indien zulks schriftelijk geschiedt uiterlijk 14 werkdagen voor het begin van de uitvoering van de Werkzaamheden. In geval van annulering is Koper steeds gehouden alle door Verkoper gemaakte en nog te maken kosten aan Verkoper te vergoeden, zulks met een minimumbedrag van 25% van de overeengekomen totaalprijs (inclusief omzetbelasting en andere bijkomende kosten) voor de Producten.
6.8 In geval van een retourzending, dient Koper de Producten goed en deugdelijk te verpakken.
7. Kwaliteit
7.1 Verkoper voert de Werkzaamheden naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de huidige stand van de techniek uit.
7.2 Alhoewel monsters, tekeningen, opgegeven afmetingen, maten, hoeveelheden, kleuren, materialen, materiaalstructuur, finish door Verkoper met grote zorgvuldigheid worden gekozen, leveren afwijkingen in kwaliteit en/of de hoedanigheid van de geleverde zaken, welke uit technisch oogpunt niet te vermijden zijn, dan wel volgens algemeen handelsgebruik worden aanvaard of toelaatbaar geacht, nimmer enige grond op voor schadevergoeding, reclames en/of ontbinding van de Overeenkomst. Het hier gestelde geldt evenzo bij geringe afwijkingen in lengte, breedte, dikte, kleur en afwerking, verpakking en etikettering.
7.3 Verkoper garandeert niet dat de wijze van maken of vermaken van de stoffen, dan wel de stoffen zelf, geschikt zijn voor het doel waarvoor Koper deze bestemd. Dit is alleen anders indie Verkoper een en ander schriftelijk heeft gegarandeerd.
7.4 Koper dient ten aanzien van het schoonmaken en het onderhoud van geleverde Producten de geldende voorschriften te hanteren. Verkoper is nimmer aansprakelijk voor de gevolgen van een onjuiste behandeling door Koper.
7.5 Indien Verkoper aan Koper stoffen levert, dan geldt hierbij dat deze stoffen een (natuurlijke) krimp kunnen hebben, afhankelijk van de samenstelling van de stof.
7.6 Als gevolg van variaties in vezels, garens en verfstoffen, kan Verkoper geen nauwkeurige kleurovereenkomsten garanderen met de staalboeken.
7.7 Kleurechtheid varieert per type stofferingmateriaal en kan door Verkoper nimmer worden gegarandeerd. Dit levert nimmer een grond op voor reclames, dan wel aansprakelijkheid van Verkoper.
8. Meer- en minderwerk
8.1 Wijzigingen in de Producten en/of Werkzaamheden resulteren in ieder geval in meerwerk als dit een gevolg is van:
a. een wijziging in het ontwerp, de specificaties of andere uitgangspunten waarop de Overeenkomst is gebaseerd;
b. de onjuistheid of onvolledigheid van de door Koper verstrekte informatie;
c. het niet onder normale omstandigheden en/of zonder onderbreking kunnen uitvoeren van de Werkzaamheden, buiten de schuld van Verkoper om.
8.2 Meerwerk wordt berekend op basis van de prijsbepalende factoren die gelden op het moment dat het meerwerk wordt verricht. Koper is gehouden de prijs van het meerwerk op eerste verzoek van Verkoper te voldoen.
8.3 Het ontbreken van een schriftelijke opdracht tot meerwerk laat onverlet de daaruit voor Verkoper voortvloeiende aanspraken op Koper.
8.4 In geval van minderwerk, heeft Verkoper recht op een compensatie gelijk aan 15% van de totale waarde van het minderwerk.
8.5 In geval Koper de door Verkoper geleverde Producten wenst aan te laten passen, zulks in afwijking van eerder overeengekomen specificaties, dan komen de kosten in verband met dergelijke ‘vermaakwerkzaamheden’ steeds voor rekening van Koper. Vermaakwerkzaamheden geschieden te allen tijde voor risico van Koper.
9. Overmacht
9.1 Tijdens ‘overmacht’ worden de verplichtingen van Verkoper opgeschort. Als de periode waarin Verkoper door overmacht niet kan nakomen langer duurt dan vier weken, dan is Verkoper bevoegd de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, of door opzegging contractueel te beëindigen, steeds zonder dat Koper recht heeft op schadevergoeding of enig eigen opschortingsrecht.
9.2 Onder ‘overmacht’ wordt verstaan alle omstandigheden en/of situaties waarin de nakoming van de verbintenis door Verkoper tijdelijk of blijvend onmogelijk of onredelijk bezwarend is, waaronder bijvoorbeeld oorlog, oorlogsgevaar, terrorisme, oproer, vandalisme, pandemie, brand, waterschade, overstroming, staking, bedrijfsbezetting, in- en uitvoerbelemmeringen, overheidsmaatregelen, defecten aan machinerieën, storingen in de levering van energie en/of materialen, niet nakoming van verplichtingen door leveranciers, alles zowel in het bedrijf van Verkoper als bij derden van wie Verkoper de benodigde materialen of grondstoffen geheel of gedeeltelijk moet betrekken, evenals bij opslag of gedurende transport, al dan niet in eigen beheer, en verder door alle overige oorzaken die buiten de schuld of de risicosfeer van Verkoper ontstaan.
9.3 Verkoper heeft ook dan het recht zich op overmacht te beroepen als de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert intreedt, nadat Verkoper haar verplichting had moeten nakomen.
9.4 Als Verkoper bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, mag zij het al geleverde of het leverbare deel afzonderlijk factureren en is Koper verplicht deze factuur te voldoen, tenzij dat deel geen zelfstandige waarde heeft.
10. Oplevering, gebreken, klachtplicht en vervaltermijnen
10.1 Koper is verplicht de Producten binnen drie (3) werkdagen na levering daarvan te (laten) inspecteren voor wat betreft aard en kwantiteit . Hierbij dient Koper na te gaan of er transportschade aan de geleverde Producten is.
10.2 Eventuele gebreken of beschadigingen aan de Producten behoren binnen twee (2) weken na levering, en in elk geval steeds vóór verwerking door een derde, aan Verkoper te worden gemeld en schriftelijk te worden vastgelegd (bijvoorbeeld in de vervoersdocumentatie en/of middels visueel bewijs), op straffe van verval van alle aanspraken die Koper ter zake jegens Verkoper zou kunnen doen gelden.
10.3 De Producten worden als opgeleverd beschouwd op de eerste van de volgende momenten:
a. zodra Koper de Producten heeft goedgekeurd, dan wel geen melding heeft gemaakt van (vermeende) gebreken overeenkomstig lid 2 van dit artikel;
b. zodra Verkoper de eventueel door Koper geconstateerde gebreken heeft hersteld ;
c. bij (gedeeltelijke) verwerking, ingebruikneming c.q. gebruik van de Producten.
10.4 In geval van geconstateerde gebreken, verschaft Koper Verkoper onbelemmerd en onverwijld de mogelijkheid om tot herstel van de Producten over te kunnen gaan, zulks onder de oorspronkelijk overeengekomen omstandigheden.
10.5 Direct nadat de Producten zijn opgeleverd als bedoeld in dit artikel, is het risico voor alle directe en indirecte schade aan de Producten, uit wat voor oorzaak en door wiens toedoen dan ook, voor rekening en risico van Koper.
10.6 Koper is verplicht niet-zichtbare gebreken binnen twee (2) werkdagen na ontdekking, of nadat die gebreken redelijkerwijs ontdekt hadden kunnen worden, schriftelijk aan Verkoper te melden. Als Koper dit niet doet vervallen haar rechten die zij in dat kader zou hebben.
10.7 De melding van gebreken of tekorten aan Verkoper verandert de verplichting van Koper tot betaling en afname van de Producten niet.
10.8 Met betrekking tot stofleveringen wordt een lineaire afschrijving toegepast van 5 jaar (10% per half jaar).
10.9 Verkoper is te allen tijde gerechtigd om 10% meer of minder dan de opgegeven en/of overeengekomen hoeveelheid te leveren. Een dergelijke afwijking levert geen grond op tot weigering van de Producten.
11. Prijzen en prijswijziging
11.1 Ten aanzien van de door Verkoper opgegeven prijzen geldt het bepaalde uit artikel 3.4. Voor zover uitdrukkelijk en schriftelijk kortingen zijn overeengekomen gelden deze alleen over de nettoprijs.
11.2 Als Verkoper met Koper een bepaalde prijs overeenkomt, heeft Verkoper steeds het recht de prijs te verhogen in geval van onvoorziene omstandigheden, zoals kostprijsverhogingen, zonder dat Koper het recht heeft de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. In afwijking van het voorgaande heeft Koper gedurende vijf (5) werkdagen na mededeling van de prijsverhoging het recht de Overeenkomst te ontbinden als de prijsverhoging ten aanzien van de Overeenkomst meer dan tien (10) procent bedraagt.
11.3 Indien geen vaste prijs is overeengekomen, zal de prijs worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren en werkelijk gebruikte materialen, tegen de alsdan bij Verkoper gehanteerde, gebruikelijk tarieven.
11.4 Alle prijzen zijn onder voorbehoud van druk- en typfouten. Voor de gevolgen van dergelijke fouten is Verkoper niet aansprakelijk en Verkoper is niet verplicht een Product tegen een foutieve prijs te leveren.
12. Betaling en retentierecht
12.1 Koper draagt binnen veertien (14) dagen na factuurdatum zorg voor betaling door overschrijving van het verschuldigde bedrag naar een door Verkoper op de factuur of andere plaats medegedeelde bankrekening en steeds op een door Verkoper voorgeschreven wijze. De facturen van Verkoper worden geacht door Koper te zijn aanvaard en goedgekeurd als een schriftelijk bezwaar Verkoper niet binnen vijf (5) werkdagen vanaf de factuurdatum heeft bereikt.
12.2 De betaling door Koper moet steeds plaatsvinden zonder opschorting, korting of verrekening, hoegenaamd ook.
12.3 Verkoper heeft steeds het recht om in delen en tussentijds te factureren.
12.4 Na het verstrijken van een betalingstermijn is Koper van rechtswege in verzuim en is zij vanaf het moment van in verzuim treden over het opeisbare bedrag een rente verschuldigd van één procent (1%) per (gedeelte van een) maand, of de wettelijke handelsrente als deze hoger is. Koper is deze rente verschuldigd ten aanzien van alle geldvorderingen waartoe de Overeenkomst aanleiding geeft, waaronder bijvoorbeeld vorderingen tot vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten.
12.5 Verkoper heeft altijd het recht om vooruitbetaling of (aanvullende) zekerheid te verlangen voor de nakoming van de Overeenkomst door Koper, voordat zij tot (verdere) uitvoering van de Overeenkomst overgaat.
12.6 Verkoper is gerechtigd om alle zaken die haar, uit welken hoofde dan ook, door de Koper ter beschikking zijn of worden gesteld, onder zich te houden tot het moment waarop al hetgeen de Koper aan Verkoper verschuldigd is, voldaan is. Dit retentierecht komt Verkoper ook toe ingeval de Koper in surséance van betaling of staat van faillissement komt te verkeren. Het retentierecht vervalt indien de Koper genoegzame zekerheid voor het door haar verschuldigde stelt.
13. Incassokosten
13.1 Indien Koper in gebreke of in verzuim is met het nakomen van een of meer van haar verplichtingen, dan komen alle kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van Koper. In ieder geval is Koper in het geval van een geldvordering incassokosten verschuldigd. De incassokosten worden berekend overeenkomstig het incassotarief zoals door de Nederlandse Orde van Advocaten in incassozaken wordt geadviseerd, met een minimum van € 500,–.
13.2 Als Verkoper en Koper met betrekking tot een Overeenkomst een gerechtelijke procedure hebben gevoerd en Koper in dat kader volledig of in overwegende mate in het ongelijk is gesteld, dan is Koper aan Verkoper alle door Verkoper daadwerkelijk gemaakte gerechtelijke kosten verschuldigd in alle instanties.
14. Eigendomsvoorbehoud
14.1 De door Verkoper geleverde Producten blijven het volledige eigendom van Verkoper totdat Koper al haar verplichtingen uit en/of in verband met alle met Verkoper gesloten Overeenkomsten volledig is nagekomen.
14.2 De Producten waarop een eigendomsvoorbehoud rust, mogen door Koper in het kader van diens normale bedrijfsuitoefening worden doorverkocht of gebruikt, doch mogen niet in onderpand worden gegeven en evenmin strekken tot zekerheid voor een vordering van een derde. Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.
14.3 Als Koper haar verplichtingen niet nakomt of er gegronde vrees bestaat dat zij dat niet zal doen, dan mag Verkoper de afgeleverde Producten waarop het eigendomsvoorbehoud rust altijd bij Koper, of derden die de Producten voor Koper houden, weghalen of weg laten halen. Koper is verplicht hier alle medewerking aan te verlenen.
14.4 Als derden enig recht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde Producten willen vestigen of doen gelden, dan is Koper verplicht Verkoper daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
14.5 Als Verkoper geen beroep kan doen op haar eigendomsvoorbehoud omdat de geleverde zaken zijn vermengd of vervormd, dan is Koper verplicht de nieuw gevormde zaken op eerste daartoe strekkend verzoek aan Verkoper te verpanden.
14.6 Koper verplicht zich tegenover Verkoper:
a. de geleverde Producten waarvan het eigendom bij Verkoper berust afgescheiden of op een andere manier individualiseerbaar te bewaren;
b. de onder eigendomsvoorbehoud geleverde Producten te merken en gemerkt te houden als het eigendom van Verkoper;
c. de geleverde Producten waarvan het eigendom bij Verkoper berust te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand-, ontploffings- en waterschade en tegen diefstal;
d. alle aanspraken van Koper op verzekeraars met betrekking tot de onder eigendomsvoorbehoud geleverde Producten op eerste daartoe strekkend verzoek te verpanden aan Verkoper op de manier die wordt voorgeschreven in artikel 3:239 BW.
15. Bijzondere gevallen van beëindiging
15.1 Alle vorderingen op Koper zijn direct opeisbaar en Verkoper mag zonder ingebrekestelling of waarschuwing haar verplichtingen geheel of gedeeltelijk opschorten en/of de Overeenkomst met Koper met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk ontbinden of door opzegging contractueel beëindigen, zonder dat dit afdoet aan de overige rechten van Verkoper, waaronder haar recht op volledige schadevergoeding door Koper, en zonder dat Koper recht heeft op schadevergoeding of enig eigen opschortingsrecht, als:
a. Koper een schikking met haar schuldeisers treft, in liquidatie treedt, in staat van faillissement wordt verklaard of als sprake is van een aanvraag daartoe, aan haar surséance van betaling wordt verleend of als sprake is van een aanvraag daartoe, of op andere manier de vrije beschikking over haar vermogen verliest;
b. Verkoper redelijke en concrete twijfels heeft over de vermeende goede financiële positie van Koper;
c. Verkoper Koper om (aanvullende) zekerheid voor de nakoming verzoekt en Koper deze (aanvullende) zekerheid vijf (5) werkdagen na het verzoek nog niet heeft verleend;
d. Koper tekortschiet in de nakoming van een verplichting tegenover Verkoper en niet alsnog volledig nakomt binnen een daartoe door Verkoper gestelde redelijke termijn.
16. Garantie
16.1 Op de door Verkoper geleverde Producten is alleen garantie van toepassing voor zover dat schriftelijk is overeengekomen.
16.2 Als er geen garantie is overeengekomen, dan is Verkoper voor zaken die van een derde afkomstig zijn niet verplicht tot garantie die verder gaat dan de garantie waarop zij tegenover die derde succesvol een beroep kan doen.
16.3 Koper kan alleen een beroep doen op garantie nadat zij aan al haar verplichtingen tegenover Verkoper heeft voldaan.
16.4 Koper moet Verkoper in alle gevallen de gelegenheid bieden een mogelijk gebrek te onderzoeken en als dat mogelijk is te herstellen.
16.5 Een beroep op garantie is nimmer mogelijk indien de schade aan de Producten mede het gevolg is van een gebrek dat Verkoper niet is aan te rekenen, waarvoor zij niet verantwoordelijk is, of wat haar anderszins niet is aan te rekenen, zulks ongeacht de omvang daarvan.
16.6 Werkzaamheden die onder de garanties als bepaald in dit artikel vallen (‘service-opdrachten’) worden uitsluitend in behandeling genomen indien het door Verkoper beschikbaar gestelde serviceformulier volledig is ingevuld door Koper.
17. Aansprakelijkheid, vrijwaringen en verjaring
17.1 Verkoper is, behoudens in geval van opzet of grove schuld, slechts aansprakelijk voor schade geleden door Koper die het rechtstreekse en uitsluitende gevolg is van een toerekenbare tekortkoming van Verkoper. In elk geval is de hoogte van de totale – eventueel bij elkaar opgetelde – aansprakelijkheid voor Verkoper, gebaseerd op welke rechtsgrond of rechtsgronden dan ook (waaronder ongedaanmakingsverbintenissen), beperkt tot maximaal de factuurwaarde van de onderliggende Overeenkomst, behoudens in geval van opzet of grove schuld.
17.2 Verkoper is niet aansprakelijk voor gevolgschade, waaronder onder meer begrepen: gederfde winst, imagoschade, schade door bedrijfsstagnatie, schade aan andere zaken dan de door Verkoper geleverde en/of schade aan personen. Meer in het bijzonder is Verkoper niet aansprakelijk voor schade geleden door derden. Verder doet Koper in dit kader uitdrukkelijk afstand van de mogelijkheid om de gevolgen van de Overeenkomst te wijzigen zoals bedoeld in artikel 6:230 lid 2 BW.
17.3 Verkoper is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door ingeschakelde derden en/of door te late of verkeerde levering.
17.4 Koper vrijwaart Verkoper tegen alle schade, elke aansprakelijkheid en alle kosten die ontstaan door het niet-nakomen van de verplichtingen uit de Overeenkomst, inclusief deze Algemene Voorwaarden, door of namens Koper.
17.5 In afwijking van de wettelijke verjaringstermijn, en zonder dat dit afdoet aan de klacht- en vervaltermijnen, is de verjaringstermijn van alle vorderingen en verweren tegenover Verkoper en eventueel door Verkoper ingeschakelde derden, één (1) jaar.
17.6 Iedere wettelijke of contractuele garantieverplichting en/of aansprakelijkheid van Verkoper vervalt indien en zodra:
a. Koper zelf of door middel van een derde heeft geprobeerd (vermeende) gebreken ongedaan te maken;
b. Koper wijzigingen, ongeacht de omvang daarvan, aan de geleverde Producten heeft aangebracht of heeft laten aanbrengen;
c. de (vermeende) schade geheel of gedeeltelijk het gevolg is van onjuist, onzorgvuldig of ondeskundig gebruik door of voor rekening van Koper;
d. de (vermeende) schade het gevolg is van onjuiste informatie (waaronder bijvoorbeeld technische gegevens en adviezen) verstrekt door of vanwege Koper;
e. de (vermeende) schade geheel of gedeeltelijk het gevolg is van of veroorzaakt is door een of meerdere gebreken waarvoor een ander dan Verkoper verantwoordelijk of aansprakelijk is;
f. Koper en/of een derde de Producten op andere manier onzorgvuldig heeft behandeld, of op een zodanige manier heeft behandeld dat het risico naar verkeersopvattingen voor rekening van Koper behoort te komen; en/of
g. Koper de verplichtingen uit eventueel overeengekomen garantievoorwaarden niet (geheel) en/of niet aantoonbaar is nagekomen.
18. Intellectuele eigendom en promotie
18.1 Indien blijkt dat een derde rechten pretendeert te hebben op een dessin, dat in opdracht van Koper door Verkoper is geproduceerd en/of geleverd, is Verkoper gerechtigd om alle verplichtingen ten opzichte van Koper tot nader order op te schorten.
18.2 Indien mocht blijken dat Koper niet binnen een redelijke termijn tot een regeling kan komen met de derde die rechten pretendeert te hebben, dan is Verkoper gerechtigd om de Overeenkomst via een schriftelijke verklaring buitengerechtelijk te ontbinden, zonder dat voor Koper enig recht op schadevergoeding bestaat.
18.3 In het geval de situatie van het vorig lid zich voordoet is Koper gehouden om Verkoper volledig schadeloos te stellen. Deze schadeloosstelling bevat onder meer een vergoeding van alle (buitenechtelijke als ook gerechtelijke) kosten, alsmede een vergoeding voor gederfde winst. Koper vrijwaart Verkoper volledig voor elke aanspraak van derden.
18.4 Verkoper is gerechtigd om foto’s van en/of informatie omtrent de (opgeleverde) Producten te gebruiken voor promotionele doeleinden, waaronder vermelding op haar website, in haar portfolio, in brochures en andere commerciële uitingen.
19. Dealerschap
19.1 Partijen kunnen schriftelijk overeenkomen dat Koper handelt als niet-exclusief dealer namens Verkoper. Partijen zullen in dat geval vastleggen op welke Producten en welk geografisch gebied het dealerschap betrekking heeft en wat de overige voorwaarden van het dealerschap zijn.
19.2 Een dealerschap wordt initieel steeds voor maximaal een kalenderjaar aangegaan en eindigt derhalve steeds op 31 december van enig jaar, ongeacht de ingangsdatum. Het dealerschap zal vervolgens steeds voor een periode van een (1) kalenderjaar worden verlengd, tenzij een van Partijen het dealerschap uiterlijk vóór 1 oktober van enig jaar schriftelijk opzegt.
19.3 Voor presentatie- en stalenmateriaal betaalt Koper een eenmalig bedrag, alsmede een jaarlijkse dealerbijdrage voor het gebruik. Het presentatie- en stalenmateriaal blijft steeds eigendom van Verkoper. Verkoper behoudt zich te allen tijde het recht voor dit materiaal retour te nemen, zonder gehouden te zijn tot enige compensatie en/of terugbetaling aan Koper.
20. Wijziging van deze Algemene Voorwaarden
Verkoper is bevoegd deze Algemene Voorwaarden te wijzigen. Deze wijzigingen treden tegenover Koper in werking zodra haar de wijziging is medegedeeld, tenzij Koper zich binnen vijf (5) werkdagen schriftelijk tegen (de toepasselijkheid van) deze gewijzigde Algemene Voorwaarden verzet.
21. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
21.1 Op de Aanbieding, de Overeenkomst, de Werkzaamheden, deze Algemene Voorwaarden en alle contractuele en niet-contractuele verbintenissen die hieruit voortvloeien of hiermee verband houden is Nederlands recht van toepassing. Dit met uitsluiting van de bepalingen van internationale verdragen, waaronder het Weens Koopverdrag, voor zover deze geen dwingend recht bevatten.
21.2 De rechtbank in Den Haag is exclusief bevoegd om kennis te nemen van geschillen die ontstaan naar aanleiding van de rechtsbetrekkingen in de Aanbieding en de Overeenkomst en de overeenkomsten die daarmee verband houden.